torstai 31. tammikuuta 2013

○ 20. Syyttömänä syytetty

Olen tullut miettineeksi, millainen minä olen vuokraajana. Olenko sen kaiken luottamuksen arvoinen, että minun annetaan omin päin puuhailla jonkun toisen omistaman, arvokkaan hevosen kanssa.

 Varmaan suurinosa hevosen omistajista pelkää vuokraajaa etsiessään päätyvänsä tekemisiin jonkun epäluotettavan ja muutenkin ikävän tyypin kanssa. Itse ainakin olisin varsin varovainen ja harkitsisin tarkkaan valintaani, ettei kauhukuvat kävisi toteen. Joku, joka tekee kaiken ilman lupaa, ei tee miten on sovittu ja kaiken lisäksi vielä valehtelisi. Vuokraajan etsintä tuntuu pitkälti aikamoiselta arpapeliltä. Hyvä ja luotettavan oloinen ratsastaja voikin osoittautua omistajan painajaiseksi.

 Kun nyt mietin itseäni, luulen että kohdallani asiat ovat hyvin. Olen usein melkeimpä liian varovainen. Varmistan asiat moneen kertaan ja silti pelkään tekeväni jotain väärin. Kohtelen toisten hevosia kuin kukkaa kämmenellä. Ilmoitan, jos asiat ovat mielestäni vialla ja teen asiat niin kuin on sovittu. Perun ratsastuksia vain, jos on pakko. 


Alkuaikoina Samppaa vuokratessani jouduin todella ikävään tilanteeseen. Olin aamulla peruuttanut ratsastukseni, sillä olin tullut sairaaksi. Illalla omistaja soitti ja kysyi, olinko ollut tallilla. En ollut, makasin sairaana tyttöystäväni luona koko päivän. Joku oli ratsastanut Sampalla maastossa, ja tyypistä oletettiin, että se olin minä. Sillä oli kuulemma blondit hiukset ja silmälasit, eli tuntomerkit viittasivat minuun. Seuraavaksi minulle sanottiin: "oot kuulemma hypänny Sampalla". Tyrmistyin ja häkellyin. Mulla ei ollut ikinä käynyt mielessäkään, että hyppäisin Sampalla. Varsinkaan kun omistajan kanssa oltiin sovittu, että saisin hypätä, jos hän olisi ensimmäisillä kerroilla valvomassa. Miksi siis menisin ilman lupaa hyppäämään? Sovimme tapaamisen näiden "silminnäkijöiden" ja omistajan kanssa. 

 Tapaaminen oli kamala. Minua syytettiin sanoin: "Mä näin kun hyppäsit maneesissa Sampalla!" "Kyl se olit , mä näin!". Tilanne oli järjetön. Mulla ei ollut mitään todisteita siitä, etten se ollut minä, joten en voinut hokea muuta kuin etten ole tehnyt mitään. Tunsin oloni todella loukatuksi. Olin kaikin voimin yrittänyt olla mahdollisimman luotettava vuokraaja, koska olin vihdoin löytänyt ponin, josta pidin. Nyt minua sitten syytettiin jostain, mihin en todellakaan ollut millään tavalla osallisena. Tilanne oli vakava, koska maastossa oli ilmeisesti tapahtunut jotain, mikä sai ponin todella huonoon kuntoon. Omistaja sanoi uskovansa minua. Se sai oloni helpottumaan edes vähän. Lähtiessäni kotiin, jalkani tärisivät ja tunsin pyörtyväni pian.

 Pitkään tapahtuman jälkeen tunsin olevani maailman vihatuin rikollinen, vaikkakin täysin syytön sellainen. Vihasin koko tilannetta ja sitä tyyppiä, joka oli mennyt ponin kanssa riehumaan. Tunsin, että minut oli tallottu syvään mutaan ja syljetty päälle. Maineeni oli tahrittu. Tapahtuman jälkeen ponilla oli pitkä sairasloma, ja pääsin tapaamaan Samppaa vasta loppukesästä. Silloin alkoi paniikkikohtaukset. Luulin, että minua tarkkaillaan koko ajan ja tallilla ihmiset puhuisivat selkäni takana, että "tuo on se, joka tekee salaa kiellettyjä juttuja".

 En tiedä, onko tyyppiä vieläkään saatu kiinni. Tapaus vaikutti muhun ihan hirveästi. Olen aina ollut todella herkästi traumatisoituva ihminen ja tämän jälkeen muutuin tallilla suorastaan vainoharhaiseksi. On aivan sanoinkuvaamattoman hirveää olla syytettynä jostain, mitä ei ole tehnyt. Varsinkin, kun kaikki tuntomerkit viittaavaat itseesi, eikä itsellä ole todisteita syyttömyydestä. Tietenkin olisin voinut raahata Ellan perheen todistamaan, että makasin sen päivän sairaana, mutta en tiedä olisiko se auttanut. Toivon, etten enää ikinä joudu tällaiseen tilanteeseen.  

Onko teille ikinä sattunut, tai oletteko kuulleet mistään vastaavasta?
 

14 kommenttia:

 1. tai oletteko kuulleet mistään vastaavasta? no tän jutun kuulin sulta aiemmin. vieläkin ihmetyttää, että miten joku voi vaan valehdella noin kylmästi, koska jos silminnäkijä väittää kivenkovaa, että on juuri sut nähnyt, niin ei sillä ihan puhtaat jauhot pussissa voi olla.

  VastaaPoista
 2. Itte kävin yhellä isolla tallilla vuokraamassa, lähettiin kerran maastoon ja myöhemmin kotona kuultiin että yhdet tyypit siellä tallilla oli sanonu muille meidän olleen luvattomissa maastoissa ja laukattu koko maasto ja muuta vastaavaa.. Ärsyttävää tommonen.. Onneks ei ollu muutenkaan kovin hyvä talli ja sinne ei enää takasin menty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiei :(( Mitähä iloo ihmiset saa siitä et pilaa muiden ilon ja maineen....Tosi törkeetä taas...

   Poista
 3. Kamalaa miten ihmisiä kohdellaan. >:( Hyvä että omistaja uskoi kuitenkin sua, vaikka se voi tuollaisessa tilanteessa olla hankalaa. Uskon kyllä että olisi voinut auttaa, jos sullakin olisi ollut joku "todistaja" että olit ollut tuolloin vuoteen omana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi käsittää, mitä ihmisten mielessä liikkuu. Onneksi uskoi tosiaan. Muutenki Sampan omistaja on tosi mukava ihminen.
   Niin olisi se voinut tosiaan auttaa, harmi vain, että olen aina tällainen jälkiviisas :')

   Poista
 4. En vieläkään voi oikeesti käsittää, et joku oikeesti teki sulle tollee :( Mut onneks se omistaja nyt kuitenki usko sua, eikä alkanu vaatii mitään korvauksia... :D Ihan törkeetä tollanen, miten joku kehtaa edes tehä tollaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niih :( Silleen ihan ymmärrettävää, et luuli muks koska silmälasit ja blondit hiukset ja ihminen luonnollisesti uskoo mitä näkee, mut mun mielest kaikkein ikävintä oli se jatkuva syyttely ja se niiden hyökkäävä asenne, miten ne oli nähny just MUT jossain, missä en ollu :D voivoi ihmisiä

   Poista
 5. Oho, en tällaisesta episodista tiennytkään, vaikka samassa tallissa asustellaankin! Olisiko mahdollista, että tämä "silminnäkijä" olisi nähnyt II-tallin arabiruunan hyppäämässä/maastossa? Ko. hevonen on kuitenkin melkolailla Saphirin näköinen (olen itsekin sekoittanut joskus toisiinsa) ja omistajat ovat muistaakseni myöskin vaaleahiuksisia. Noh, oli miten oli, toivottavasti kaikki kääntyi/kääntyy parhain päin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ehdotin sitä vaihtoehtoo, mut nää silminnäkijät ilmeisesti tuntee myös sen hevosen ja oli ihan vakuuttuneit et oli just Saphir, jolla joku oli ratsastanu... :\\

   Mut nii, ilmeisesti tätä mysteeriratsastajaa ei olla saatu kiinni, mut mun osalta asiat on ilmeisesti ihan ok. :) onneks!

   Poista
  2. Ookei, no hyvä niin :)! Nyt mua vaan pelottaa, että koskas löydän jonkun vieraan oman hevosen selästä :D.. Toivottavasti en koskaan!

   Poista