tiistai 19. helmikuuta 2013

○ 26. Kumpaa se sitten on?

Ihan aluksi voisin varoittaa, että nyt tulee sekavaa tekstiä, jonka sisällöstä saatatte vetää herneen nenäänne. Kehotan kuitenkin, että vältätte sitä, koska tämä on minun omaa pientä pohdiskelua aiheeseen liittyen. 

Nykyään käydään paljon keskustelua eläinten oikeuksista. Eläinkokeet, tehotuotanto ja jopa lemmikkien pito herättää ihmisissä ristiriitaisia tuntemuksia. 

Minun piti tehdä kuvistyö, jonka tehtävänantona oli tehdä kolmen kuvan kuvasarja annettujen otsikoiden pohjalta. Otsikot olivat Käytän valtaa, Kannan vastuun ja Luotan. 

Kuvasarjan ensimmäinen työ "Käytän valtaa" © Nora (Kulkutauti)

Miettiessäni aihetta työlleni, koin valaistuksen: Ratsastushan on vallankäyttöä!

Ryhdyin pohtimaan asiaa tarkemmin ja sain päähäni suuren kysymyksen

Ratsastus, yhteistyötä vai vallankäyttöä?  

Olen aina vastustanut esimerkiksi kankikuolaimia, koska väärissä käsissä niistä voi olla todella paljon haittaa hevoselle. Niin voi olla myös kaikista muistakin varusteista. Kaikkein vaarallisin varuste hevoselle on kuitenkin itse ratsastaja.

 Joskus hevosten kohtelu, ihan pelkkä ratsastuskin voi muuttua eläinrääkkäykseksi. Hevosta saatetaan repiä suusta, lyödä ja potkia. Ne saatetaan pakottaa epämukaviin asentoihin (esim. hevosen "rullaaminen") ja ne saatetaan julmin keinoin pakottaa kulkemaan tietyllä tavalla.

Eläinrääkkäys on mielestäni kaikissa olosuhteissa väärin. Entä jos kuitenkin ajattelemme asiaa vieläkin pidemmälle? Mitä itse ratsastus loppujenlopuksi oikein on? Onko se hevosen ja ratsastajan yhteistyötä vai eläimeen kohdistuvaa vallankäyttöä? 

Ensimmäisenä tulee mieleen taitavat kilparatsastajat. Varusteet ovat hevosella vain siksi, että ratsastaja voisi antaa hevoselle ohjeita, mihin suuntaan kääntyä, millä vauhdilla estettä kuuluu lähestyä ja mistä kuuluu ponnistaa. Kouluratsastaja antaa pieniä, lähes eleettömiä merkkejä. Kuulostaa yhteistyöltä.  Niin suuri eläin kyllä osaa panna vastaan, jos ei jostain asiasta pidä, joten miksi siis huolehtia? Hevosethan pitävät tekemästään.

Kuitenkin yhteistyön takana piilee se totuus, että hevoselle on tungettu metallia suuhun, sille on keksitty mitä erikoisempia välineitä raipasta piikikkäisiin kuolaimiin, jotta hevonen tekisi, niinkuin ihminen tahtoo. Vaivannäöllä ja kärsivällisyydellä ihmiset ovat saaneet hevosiaan tottelemaan ja tekemään samoja asioita ilman mitään varusteita, kuin ne hevoset, jotka pakotetaan kuolaimeen, satulaan ja muihin välineisiin. Varusteiden avulla halutaan saada tuloksia helposti ja nopeasti. Ratsastus on urheilulaji ja hevoset ovat sen välineitä. 

Jos hevonen kerta pitää työstään, esimerkiksi esteratsastuksesta, niin uskon, että tarpeeksi pitkälle vietynä se sujuisi samalla tavalla ilman pienintäkään varustetta

Vaikka avut eivät tuottaisi hevoselle lainkaan kipua, hevonen asetetaan silti aina paineen alaiseksi, oli varusteita tai ei. Asiaa voi tietenkin ajatella siltä kannalta, että hevoslaumoissakin on aina johtaja, jota muut tottelevat. Ero on kuitenkin siinä, että hevosella on vapaus valita. Lauman johtaja ei pakota hevosta hevosta hyppäämään tukin yli. On saman tekevää, kiertääkö hevonen tukin, vai hyppääkö se siitä yli. 

Kuvasarjan toinen työ "Kannan vastuun" © Nora (Kulkutauti)

 Ihminen taas vaatii hevoselta juuri sitä, mitä itse haluaa. Pelottavaa asiaa ei saa paeta, esteestä on pakko mennä yli, laukka on pakko nostaa silloin kun käsketään. Miksi? Koska ihminen haluaa.  
  
Miksi hevosen on sitten toteltava ihmistä, eikä toisinpäin? Jos hevonen pääsee niskan päälle, tilanne voi olla hyvin vaarallinen ihmiselle, koska iso eläin ja valtavat voimat. Ymmärrän tämän, mutta miksi ihmisen ylipäätään täytyy väkisinkin yrittää keikkua vaistojensa varassa elävän pakoeläimen selässä?  

Niille, jotka eivät käytä hevosellaan lainkaan satulaa, valitetaan, että hevosen selkä voi tulla kipeäksi, mutta miksi täytyy väkisinkin yrittää keikkua eläimen selässä, jos sen rakenne ei siihen välttämättä sovellu ilman ylimääräisiä varusteita? 

Joskus, kun yritin ottaa aihetta esiin, ajatukseni tyrmättiin heti sanoin: "Hevonen on luotu työntekoon!"Ai, niinkö? Tekevätkö villihevosetkin töitä? Muuta työtä kuin itsensä hengissäpitoa? Kuka niitä käskee vetämään raskaita kuormia ja ravaamaan paikoillaan niin että jalat ovat juuri oikeassa kulmassa? Ei kukaan. 

Villihevosista on jalostettu ratsuja, jotka soveltuvat ihmisten käyttöön. Siksi kukaan ei pidä sitä mitenkään arveluttavana. Kuitenkin muita eläimiä, kuten sikoja ja lehmiä jalostetaan ruoaksi, ja ihmiset valittavat siitä, kuinka viattomat eläinraukat saavat surmansa. (Eläinten huonot olosuhteet ovat eri asia, se on eläinrääkkäystä ja kaikissa tilanteissa mielestäni väärin.)  Ihminen on antanut niille eläimille elämäntehtävän, joka on tulla syödyksi. Samalla tavalla ihminen on vain päättänyt, että antaa hevosen elämäntehtäväksi olla ihmisen ratsu ja työväline.  

Ihmiselle ei ole riittänyt, että saa katsella vapaana laukkaavia villihevosia, vaan itsekäs, utelias ja ahne ihminen on halunnut jollain tavalla saada eläimen omakseen. Niimpä ihminen valjasti hevosen omiin tarpeisiinsa.

Toisaalta kun ajattelee hevosistakin pidemmälle, kaikki lemmikkien pito perustuu sille, että ihmisen mielestä eläimet on kivoja ja ratsastus on kivaa. Ihmiset tekevät, mitä haluavat, koska pystyvät tekemään niin. Se on yksi ihmisen mielihaluista, jonka he kätkevät sen selityksen alle, että se on hevosista kivaa ja niille elintärkeää.

 Kuvasarjan kolmas työ "Luotan" © Nora (Kulkutauti)

Nyt, kun olen varmasti loukannut jokaista lukijaani, haluan sanoa, että mun tarkoitus ei oo mitenkään syyllistää ketään. Mä en ole vienyt tätä asiaa päässäni täysin loppuun asti itsekään, enkä ole päässyt lopulliseen tulokseen siitä, mitä mieltä olen ratsastuksesta. Sen voin ainakin sanoa, että olen yhä niin itsekäs, utelias ja ahne, että haluan ratsastaa ja niin aion myös tehdä. Käyttää valtaa hevoseen, ja uskotella itselleni sen olevan yhteistyötä. 

Jokatapauksessa oli vain pieni pintaraapaisu siitä, miten paljon olen tätä asiaa pääni sisällä käsitellyt  ja voisin kirjoittaa aiheesta vaikka väitöskirjan, kunhan saisin asian kokoon ja hankkisin väitteilleni todenmukaista pohjaa. 

Tämähän oli tosiaan vain perättömien mielipiteiden ilmaisua, ja mun tarkotuksena oli lähinnä tarjota ihmisille toisenlaista näkökulmaa tähän harrastukseen, vaikka en edes itse ole välttämättä tätä mieltä. Kaikki tämä teksti on todella kärjistettyä, enkä ole ottanut nyt huomioon jokaista asian haaraa ja niiden haarojen haaroja, vaikka niitäkin tulee koko ajan mieleen yhä useampia ja useampia. 

Se, mikä taas oli tämän loppulätinän tarkoitus, oli se, etten saisi turpaan jokaikiseltä heppatytöltä, jonka tunteita olen loukannut, kun olen sanonut heitä "eläinrääkkääjiksi" ja väittänyt, että he "käyttävät rakkaita turpapupusiaan vain hyväkseen". 


Mua saa lyödä, mutta ei liian kovaa, kiitos.  Ainiin! Mitä mieltä te sitten olette? pidetään kommentit asiallisina, ettei kellekään (lue: minulle) tule paha mieli, jooko :) 

  

 

14 kommenttia:

 1. tosi hienoja kuvia ! varsinkin toi eka:)

  VastaaPoista
 2. Tää on täyttä asiaa !
  Itsekkin pohdiskelen paljon tälläisiä, mutta en niitä mihinkään tihrusta, pidän ne vain itselläni.
  Ja toimin aina mahdollisimman hevosystävällisesti, paimennan ponejamme samallalailla, kuin johtajat laumaansa, ja toimin luontaisella hevosmiestaidolla täällä kotona, ponien kanssa :) Sillä _minusta_ se on se oikea tapa toimia hevosten kanssa! :) (En tällä tekstillä tarkoita, että kaikkien pitäisi niin toimia.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheest on vaikee saada mitään keskusteluu aikaseks ku ihmiset tuntuu varjelevan hirveesti sitä omaa harrastusta kaikenlaiselta kritiikiltä :( Mut tosiaan, jos mulla olis hevonen ni mäkin harjottelisin sen kanssa just kaikkii hevosmiestaitoja. Oon enemmän kiinnostunu just siit eläimestä itestään ku pelkästään ratsastuksesta ja sen takii musta olis mahtavaa oppia kunnolla hevosten elekieltä.

   Poista
 3. No et ainakaan jokaista lukijaasi loukannut, olen itse nimittäin hyvin samoilla kannoilla näiden kysymysten suhteen.
  Mielettömän hienoja töitä ja onnistunut kokonaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no hyvä jos en! Tämmöset saa niin usein porukan närkästymään :D
   Kiitos paljon♥

   Poista
 4. Siis aivan totta, ite en oo paljoo asiaa miettiny mutta hyvä kun pistit taas aivot miettimään ;) Ja et loukannut minua. Mullakin on semmone olo et ku haluu ja rakastaa ratsastamista. Mutta kuitenkin vihaa kaikkee vallankäyttöö (varsinkin väärillä henkilöillä) ja sitä kun pakotetaan.. Mutta ihanasti piirretty ja kirjotettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aina ilo, jos omat ajatukset saa muutkin pohtimaan :D Ratsastus on tosi ristiriitanen harrastus. Esim verrattuna johonkin jalkapalloon. Siinä on selvät säännöt jokasella pelaajalla. Ratsastuksessa taas ratsastaja ite asettaa ne säännöt, eikä sitte tiiä, onko ne hyviä vai epäoikeuden mukasia.

   Kiitos paljon :))

   Poista
 5. Oon ihan samaa mieltä kanssasi ! n__n ja hienoja piirrustuksia. n_n

  VastaaPoista
 6. Luulen että monet ei halua ajatella tätä asiaa. Ite ainakin välttelen sitä, koska tulee vaan sekava ja surullinen olo: haluan toimia oikeudenmukaisesti, seurata omia periaatteita, mutta ei mulla ole siihen mahdollisuutta kun ei ole omaa pollea. En voi vain hypätä hepan selkään ilman varusteita, lähteä tunnille riimulla tai vaihtaa kuolainta tms. Ei oikein käy laatuun alkaa läksyttää opettajaa/hevosen omistajaa siitä miten minä haluan nyt alkaa ratsastaa omasta mielestäni hevosystävällisemmin ja säätää sitten jotain ihan omaa. Olosuhteiden syyttäminen on kyllä toisaalta tekopyhää, mutta mutta :DD Ratsastus on järjetöntä, mutta tarviiko sen oikeastaan olla jotain muuta? Onko missään lopulta mitään järkeä, jos sitä päässään kunnolla pyörittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tosiaan missään ole järkeä, mut kun tääkin harrastus on loppujenlopuks eläimen hyväksikäyttöä sillä perusteella, että meidän mielestä se on niin kivaa ja ihanaa. Mut tosiaan, vaikea tätä ennen ajanlaskua alotettua harrastusta ruveta kitkemään pois enää tässä vaiheessa. Niin järjetöntä kun se onki. Ja se on karu totuus, et jos ratsastus kiellettäis ja lopetettais, niin samalla harrastuksen kanssa kuolis koko hevonen. Sekin on ihmisen elintarvike ja kauppatavara. Aika karuu mut niin se kai on :\\

   Poista